Vegan Diyeti Nedir?

Vegan Diyeti Nedir?
Hayvansal Gıdalardan Uzak Bir Diyet
 
 Ünlü Amerikalı beslenme uzmanı vegan diyetini bir yaşam biçimi olarak açıkladı. Jennifer Lopez, Beyonce, Shakira, Pamela Anderson, Natalia Portman ve diğer ünlü kadınlar, mükemmel fiziği vegan beslenme ile tanıttılar. Elsie Shrigley ve Donald Watson tarafından 1944'te vegan yemek terimi ortaya çıkmıştır. Vegan olmanın bir yaşam biçimi ve felsefe olduğunu vurgulayan uzmanlar, diyetin çok iddialı olduğuna dikkat çekiyor ve veganların hiçbir hayvansal gıda yemediklerini söylüyorlar.
 
 Vegan Diyeti Nedir? 
 
 Kapsamlı vegan diyetleri sağlıklı, besleyicidir ve iyileştirilmiş kalp sağlığı, kan şekeri seviyeleri ve kilo gibi bir dizi sağlık yararı ile ilişkilendirilir. Vegan diyet, daha iyi kilo kontrolü ve belirli kronik hastalıklara karşı koruma dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları sağlar. Bununla birlikte, vegan diyette dengeli, sağlıklı yemekler bulmak genellikle zordur.
 
 Yanlış planlanmış vegan diyetler, beslenme yetersizliklerine ve sağlık sıkıntılarına yol açabilir. Bazı insanlar, etik kaygılar veya dini ilkeler gibi çeşitli nedenlerle vegan bir yaşam tarzı benimsemiştir. Bitki bazlı diyetlerin daha az sera gazı yaydığına ve daha az doğal kaynak kullandığına inanan insanlar ekolojik ayak izlerini azaltmak için vegan olmayı seçiyorlar.
 
 Yine de, herhangi bir diyetin çevresel etkisi, gıdanın nasıl üretildiği, paketlendiği ve sevkiyatı dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır. Bazıları sağlık nedenleriyle vegan olmayı tercih ediyor, çünkü vegan bir yaşam tarzının birçok faydası var ve hatta bazı kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olabiliyor. Özellikle vegan diyetlerin kalp sağlığını iyileştirdiği, kilo kaybını artırdığı ve kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.
 
 Vegan Diyetin Farkı
 
 Araştırmalar, kapsamlı bir vegan diyetinin sağlığınızın çeşitli yönlerini iyileştirebileceğini göstermektedir. Bir incelemeye göre, veganların yüksek tansiyon geliştirme riski omnivorlara veya hem et hem de ot yiyenlere göre% 75 daha düşüktür. Aynı zamanda veganlar diğerlerine göre düşük vücut kitle indeksi, düşük toplam kolesterol ve daha düşük kötü kolesterol seviyelerine sahiptir. Bu belirteçlerin yüksek seviyeleri kalp hastalığı için risk faktörleridir. Vegan diyetler kilo kontrolüne de yardımcı olabilir.
 
 18 kadın üzerinde yapılan bir araştırma, düşük kalorili, omnivor diyetle karşılaştırıldığında, 6 aylık vegan diyetten sonra kalorilerin ve yağ alımının azaldığını ve kısa süreli kilo kaybının daha hızlı olduğunu bildirdi. Bazı araştırmalar ayrıca vegan bir yaşam tarzının kan şekeri kontrolüne fayda sağlayabileceğini ve diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Yaklaşık 61.000 kişiden oluşan bir araştırma, veganların, omnivorlara göre tip 2 diyabet geliştirme olasılığının 2,6 kat daha düşük olduğunu gösterdi. Vegan yiyecekler ayrıca eklem ağrısı ve şişlik gibi osteoartrit semptomlarını ve bazı meme ve prostat kanseri risklerini azaltabilir.
 
 Özetle vegan diyetler, et ve süt ürünleri dahil tüm hayvansal ürünler tüketmeyi yasaklar. Vegan diyetinin iyileştirilmiş kalp sağlığı, daha hızlı kısa vadeli kilo kaybı, daha iyi kan şekeri kontrolü, azaltılmış eklem ağrısı ve daha az kanser riski gibi birçok faydası vardır.
 
Etiketler: Vegan diyetinde neler yenir? Vegan diyeti nasıl olur? Vegan diyeti neden yapılır? Vegan beslenme ne yer? Vegan diyeti ne işe yarar? Vegan yiyecek nedir?
Ekim 11, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
                           
Çerez Kullanımı